Minua on aina ihmetyttänyt sellainen asia, että joillekin pelaajille esimerkiksi rauta 7 ja 5 lyöminen onnistuu mainiosti, mutta rauta 6 näiden mailojen välissä ei onnistu. Näin pelaaja ainakin itse uskoo. Totta on, että mitä pienempi lavan nostokulma on, sitä selvemmin virheet tulevat esiin. Jos muut mailat rauta 6 vieressä kuitenkin toimivat, niin rauta 6 toimimattomuudelle ei ole selitystä. Loogisesti ajateltuna rauta 6 pitäisi onnistua siinä missä rauta 5. Näkemykseni mukaan kyseessä on uskomus, jonka pelaaja on itselleen luonut.
Uskomuksilla asetamme itsellemme rajoja onnistumiselle. Tiedän pelaajia, jotka kertovat kotikenttänsä väylistä, jolloin pallo on aina oikealla outissa tai griinin edessä olevassa vesiesteessä. Pahin kaikista on birdie-vero. Mitä!? Jos birdien jälkeen satut tekemään bogien tai huonomman niin se on sattumaa eikä mitään muuta. Älä missään nimessä edes naureskele asialle vaan unohda se välittömästi. Älä usko sattumien määrittelevän hyvyyttäsi pelaajana.
Itse ajattelen, että jokainen kierros on kuin tyhjä A4-paperi. Jokainen kierros on oma tarinansa ja mahdollisuus täydelliseen onnistumiseen viimeiseen puttiin saakka. Miksi ajattelisin mitään muuta? Miksi asettaisin itselleni rajoja jo ennen kierrosta?
”Jokainen kierros on oma tarinansa ja mahdollisuus täydelliseen onnistumiseen viimeiseen puttiin saakka.”
Tunnetun, useita golfkirjojakin kirjoittaneen, urheilupsykologi Bob Rotellan mukaan menestyäkseen pelaajan on odotettava onnistumista enemmän kuin pelättävä epäonnistumista.
Oman sisäisen puheen tulee olla onnistumiseen perustuvaa ja sitä odottavaa. Kun odotan itseltäni enemmän onnistuneita lyöntejä, alan vaistomaisesti toteuttaa odotuksiani - lyönnit onnistuvat ainakin paremmin kuin ne onnistuisivat pelkäämällä epäonnistumista. Kun odotusarvo onnistumisellesi kasvaa, saatat löytää itsesi tekemästä asioita, jotka vievät sinua eteenpäin kasvaneiden odotustesi mukaisesti. Saatat harjoitella useammin, luet golfkirjallisuutta tai käyt useammin kuntosalilla pidempien lyöntien metsästyksessä.
Odotusta onnistumiselle voi myös harjoitella. Voit ”Huijata” itseäsi kuvittelemalla olevasi enemmän kuin vielä oletkaan. Itselläni oli aikoinaan haasteita wedge-lyönneissä ja löin niitä usein paksuksi. Uskoin olevani huono wedge-pelaaja, mikä kyllä vähän olinkin. Sain lyönnit onnistumaan parhaiten, kun käytin mielikuvaa huippuammattilaisista. Mietin mielessäni, miltä heidän wedge-lyöntinsä näyttivät ja matkin sitä mielikuvaa. Teknisiä yksityiskohtia en silloin vielä osannut määritellä, mutta sen sijaan määrittelin tempoa, svingin pituutta ja tasapainoa – ja se auttoi. Sain lyönnit onnistumaan yhä paremmin ja uskomukseni wedge-pelaamisestani alkoi muuttua.
Samaa valmennustekniikkaa käytän juniorpelaajien pelivalmennuksessa. Kannustan heitä käyttäytymään kentällä, kuten ammattilaiset kaikkine yksityiskohtineen. Pyydän heitä kuvittelemaan mielessään, miltä huippuammattilainen näyttää ja miten hän käyttäytyy golfkentällä. Miten ja millä temmolla hän kävelee pallolle, miltä hänen elekielensä näyttää, mitä hän tekee ennen lyöntiä, mihin hän katsoo, milloin hän katsoo, miltä svingi näyttää, miten hän käyttäytyy lyönnin jälkeen, ja niin edelleen? Kun alkaa käyttäytymään kuin hyvä golfpelaaja, alkaa ajan kanssa uskomaan omiin kykyihinsä ja kyvyt alkavat vastata mielikuvaa itsestään hyvänä pelaajana.
"Kun alkaa käyttäytymään kuin hyvä golfpelaaja, alkaa ajan kanssa uskomaan omiin kykyihinsä ja kyvyt alkavat vastata mielikuvaa itsestään hyvänä pelaajana."
Yksi asia vielä uskomuksista. Jos haluat kehittyä pelaajana ja muuttaa uskomuksiasi itsestäsi, lupaa olla puhumatta epäonnistumisistasi itsellesi, äläkä varsinkaan puhu niistä ääneen muille. Mitä enemmän niistä puhut, sitä enemmän epäonnistumisia on odotettavissa. Ole tarkkana mitä tilaat itseltäsi.
Sen sijaan puhu mielessäsi onnistumisistasi yhä uudelleen. Muistele miten pitkälle löit tietyllä väylällä (vaikka olisikin ollut takatuuli), miten hyvä olet erityisesti pitkissä puteissa (vaikka vain yksi pitkä putti olisi onnistunut kierroksella) tai miten chippaat vähintään kerran viikossa kierroksella kuppiin (huomioimatta faktaa, että tämä rutiini alkoi tällä viikolla). "Huijaa" itseäsi uskomaan itsestäsi enemmän. Luo itsellesi uskomuksia onnistumisista ja kehu itseäsi. Ole paras!
Comments