top of page
Writer's pictureHeini

Svingi kingiksi talven aikana

Päivitetty: 15. elok. 2019

Blogi kirjoitettu 1.11.2015


Tätä on odotettu, talvitreenikausi alkaa! Useat golfhallit avaavat ovensa ja golfopettajat palaavat lokakuun lomilta. Talvikausi Suomessa on poikkeuksellinen muihin golfmaihin verrattuna. Innokkaat golfarit sulkeutuvat golfhalleihin hiomaan svingiään tulevaa golfkautta varten suurien tasoitustavoitteiden ja pidentyneiden ja suoristuneiden lyöntien toivossa. Talvi on aikaa, jolloin luodaan unelmia tulevalle golfkaudelle.

Itse pidän talvikautta erinomaisena mahdollisuutena tehdä sellaisia muutoksia svingiin, jotka pelikaudella sekoittaisivat peliä väliaikaisesti. Talvella svingimuutoksia voi tehdä rauhassa niin, että hermotus löytää tiensä oikeisiin lihassoluihin ja uudet liikkeet ovat automaattisia griinien avautuessa. Sanoisinkin, että jos joskus kannattaa ottaa tunteja prolta, niin tee se talvikaudella.

Ensimmäinen vinkkini talvikauden harjoitteluun on, että ota talvikauden alkuun golfopettajalta yksityistunti, jossa käydään läpi tavoitteet svingimuutoksille. Lajitreeniin kannattaa viimeistään tässä vaiheessa yhdistää fyysinen harjoittelu. Optimaalinen svingitektiikka ja hyvä fyysinen kunto nimittäin kulkevat käsi kädessä. Sanoisin jopa, että suurin osa lyönnin ”virheistä” korjaantuu jo sillä, että kehosi liikkuvuudet ja lihasten stabiliteetti ovat kunnossa.

Itse suosin fyysisen harjoittelun osalta lihasvoimaharjoittelun lisäksi pilates-tyyppistä harjoittelua. Pilates-harjoittelussa keskitytään ryhtiin ja lihastasapainoon sekä nivelten liikkuvuuksiin, mikä auttaa optimaalisen svingitekniikan omaksumisessa. Suuren huomion fyysisessä harjoittelussa annan core-harjoittelulle, jossa vahvistetaan keskivartalon tukilihaksia. Nämä lihakset ylläpitävät vartalon kulmia lyönnin aikana ja antavat hyvän tasapainon svingille. Svingin kingit eli pakaralihakset lisäävät voimantuottoa lyöntiin ja ovat siten tärkeä osa fyysistä harjoittelua. Liikkuvuuksien osalta pääpaino on rintarangan ja lonkkanivelten liikkuvuuksissa.

Tässä alla on esimerkkejä ja perusteluja tärkeimpinä pitämistäni fyysisistä ominaisuuksista:

Rintarangan liikkuvuus

Vartalon liike svingissä perustuu kiertoliikkeeseen, jossa ylä- ja alavartalon välille pyritään luomaan kiertojännite taakseviennin aikana. Hyvä rintarangan liikkuvuus helpottaa vartalon kiertoliikkeen ja -jännitteen aikaansaamista luonnollisesti.

Lonkan ja lantion liikkuvuus

Lonkkanivelten liikkuvuus mahdollistaa lantion optimaalisen kierron lyönnin aikana ja jalkojen tuen säilymisen lyönnin aikana. Hyvä lonkan liikkuvuus edistää, samoin kuin rintarangan liikkuvuus, vartalon kiertoliikettä ja kiertojännitteen aikaansaamista taakseviennin aikana.

Vatsalihakset

Kun keskivartalon syvät vatsalihakset ovat vahvat, vartalon kulmat ja kehon tasapaino on helpompi ylläpitää lyönnin aikana. Tämän myötä mailan liikerata pysyy optimaalisena ja puhdas osuma onnistuu toistettavammin.

Pakaralihakset

Pakarat ovat ”svingin kingit”. Pakaralihaksista saat voimaa lyöntiin ja pitkälle lyöminen on mahdollista.

Päivitän blogiimme myöhemmin erilaisia harjoitteita, joiden avulla voit kehittää edellä mainitsemiani ominaisuuksia omatoimisen harjoittelun avulla. Helpoin, ja samalla suosittelemani tapa on käydä Pilates-tunneilla, jossa ominaisuuksien kehittymisestä vastaa ammattitaitoinen fysioterapeutti. Kun panostat edellä mainittuihin osa-alueisiin harjoittelussasi, kehosi ominaisuudet ja svingisi eivät vain kävele käsi kädessä vaan heittävät yläfemman.

Kehittävää talvikautta toivottaen, Heini Haapala PGA Golf Professional, LitM


411 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page