Svingimuutokset ottavat aikaa eivätkä tapahdu hetkessä. Talvi onkin oivallista aikaa tehdä muutoksia svingissä, kun niihin voi paneutua ja sitoutua ilman, että pitää miettiä suoriutumista pelissä. Muutoksen teko svingitekniikassa nimittäin vaikuttaa pelissä onnistumiseen häiriten kohdeajattelua eikä niiden tekeminen kauden aikana usein olekaan järkevää - pienet hienosäädöt tekniikassa toki auttavat suoritustasoon. Uusi tekniikka toimii vasta kun se on automatisoitunut ja sen voi mainiosti tehdä talven aikana.
Svingimuutoksen teko kestää useita viikkoja ja hyvä periaate on, että muuttaa yhden asian kerrallaan – korkeintaan kaksi. Tällainen asia voi olla esimerkiksi taakseviennin käsivarsien asento, ranteiden asento yläasennossa, vartalon kierto taakseviennissä, vartalon käyttö läpimenossa, jalkojen liike, käsivarsien rotaatio, jne. Svingin analysoinnissa kannattaa käyttää apuna ammattitaitoista ja kokenutta golfopettajaa, joka ymmärtää syy-seuraus suhteet ja sen, mikä lyöntisi kannalta todella on merkittävä muutos.
Kun olet päättänyt svingimuutoksen kohteen, kannattaa sitä harjoitella useasti useilla eri tavoilla, jotka auttavat vahvistamaan ja tehostamaan uuden liikeradan hermoratayhteyksiä tekemällä muutoksesta yhä luontevamman. Allaolevassa videossa selitetään mielenkiintoisella tavalla, mitä aivoissamme ja hermostossamme todella tapahtuu harjoittelun aikana ja miten sitä voidaan tehostaa.
Tässä muutamia golfiin sopivia harjoitteita edellä mainituin periaatteita. Voit tehdä harjoitteita kotona tai rangella tai vaikka mielikuvissasi nukkumaanmennessäsi. Tärkeintä on laadukkaiden toistojen määrä riittävän usein, kun haluat tehostaa kehittymistäsi.
Hitaat liikeradat
Hitaat, huolellisesti toteutetut liikeradat auttavat hahmottamaan liikeradan, jolloin ne tulee tehtyä laadukkaasti. Normaalilla temmolla palaa nopeasti vanhaan tapaan ja muutoksen teko hidastuu. Tee taaksevientiä slow-motion nopeudella eli kuin hidastetussa filmissä. Voit tehdä tämän harjoitteen vaikka kotona. Toistoiksi liikerata hitaasti esimerkiksi 10 kertaa. Range-harjoittelussa voit tehdä esimerkiksi 5 hidastettua liikerataa, jonka jälkeen lyöt 5 kertaa pitäen ajatuksen svingimuutoksessa. Toista tämä 2-3 kertaa.
Yhden käden svingit
Jos svingimuutoksesti koskee käsien uusia liikeratoja, voit vahvistaa niitä tekemällä liikettä vain yhdellä kädellä. Tee 5 kertaa oikealla kädellä, 5 kertaa vasemmalla ja lopuksi 5 kertaa molemmat kädet gripissä. Toista tämä 2-3 kertaa.
Pysäytys-harjoite
Pysäytys –harjoite sopii silloin, kun svingimuutos koskee taaksevientiä. Tee taaksevienti normaalilla temmolla, mutta pysähdy yläasentoon 3 sekunniksi ja lyö läpi vasta sitten. Lyö näin 5 kertaa, jonka jälkeen lyö 5 kertaa normaalisti ilman pysähdystä. Toista tämä setti 3-5 kertaa.
Harjoitusten määrä
Tee harjoituksia intensiivisesti esimerkiksi 4-6 viikon ajan. Tee harjoitteita useasti päivän aikana tai esimerkiksi aamuin ja illoin. Palloja ei välttämättä tarvitse edes lyödä motoristen muutosten aikaansaamisessa. Tärkeää on, että muutos on mielessä tasaisin väliajoin ja hermoratayhteydet vahvistuvat - tapahtuu myelinisaatiota. Harjoituksen kesto ei välttämättä ole niin merkittävä. Voit esimerkiksi tehdä useita 5 minuutin harjoitteita päivän aikan. Intensiivijakson jälkeen voit jättää ajatusta jo hieman taka-alalle, mutta muista ylläpitää svingimuutosta aina harjoittelemaan mennessäsi.
Tsemiä kaikille talven treeneihin ja onnistuneita svingimuutoksia tulevaan treenikauteen!
Comments